Gambia dag 3, Fredag
Publicerat den

Dag 3, Fredag- En dag körandes på den fina Sahvannen!

Vaknade klockan 05.10 för att gå upp och äta frukost. Idag skulle vi nämligen åka till byn Chamen som ligger en 20 mil in i landet. Sedan kom Musa och hämtade oss med en taxi och taxichafförn hette Bai ( kallades Bye bye). Sedan åkte vi 3 timmar innan vi kom till Färgan i Ferraferini där vi skulle ta en färja över gambiafloden.

Vi fick vänta 2h på färgan i 45 graders värme och ingen ac. Ändå hade Musa betalat så att vi kom först i kön. Stackars alla de andra! Sedan åkte vi färjan 10 min men fick vänta 1 timme till innan vår bil kom över- han kom inte med samma färja som vi fast vi betalat..hehe...Sedan kom vi till Chamen vid 14.30 där vi kikade på skolorna där de fått hjälpmedel förut. Skolbänkar och stolarna som folk från sverige hade skänkt stod i klassrummen, roligt att se att de användes.

Sedan gick vi och kollade på en schweizisk sjukstuga, där det bara var nån säng. De hade inget där. När vi varit där gick vi vidare till byns trädgård där vi varit med och sponsrat nya brunnar och material. Här höll iris på att svimma av solsting. Det var såååå varmt!!! 45 grader i skuggan. Efter det gick vi till byns vårdcentral. Iris fick lägga sig på en bänk och hennes puls gick i ca 150 och vi var riktigt oroliga för henne. Medan hon låg där och vilade lite på en bänk gick vi in och kikade på förlossningen. Det hade precis fötts en liten flicka, hon vägde 3000 prick. Där fick den lilla flickan lite mössa och barnkläder till bäbisen. Och mamman blev så glad så dottern skulle döpas efter oss;P

De hade ett laberatorium där de tog prover för malaria m.m. Men den kunde inte vara i bruk för de hade inte tillräckligt med el för att den skulle kunna användas. När vi efter ett bra tag skulle åka så fick chauffören köra bilen ända fram för att lilla iris skulle orka gå till den, stackare. Där tog vi upp en lärare och vi fick åka en omväg på savahnnen. På vägen till övernattningsstället så såg vi en kackerlacka, dröjde inte länge förän det kom en till och en till..

Sen var hela bilen full av kackerlackor och vi var tvungen att stanna bilen och ta ut alla väskor och skaka alla grejer och kläder som låg i väskorna. Aldrig sett så mycket kackerlackor!=) Och jag är impad av mig själv att jag inte var mer rädd än var jag var (jag hatar ju kräldjur) hahaha...Utan jag var coollugn ändå=) Men när vi sedan åkte vidare så skulle jag dricka lite ur en stor flaska, och iom att jag hade ont i halsen, så skulle jag hälla vatten utan att nudda munnen. Bara det att DÅ... just DÅ kröp den STÖRSTA kackerlackan jag sett på min fot! Och samtidigt som jag kollade ner så hällde jag ju såklart vatten över hela mig (de skulle ju hamnat i munnen) hahahahaha...

Sen åkte vi vidare till klockan 18 då vi kom till vårat Camp där vi skulle övernatta. Detta lägret låg vi på förra gången vi åkte här också. Det är en lägerplats utan någon el. Där fick vi vänta på att maten skulle serveras klockan 20. Det var fortfarande såååååååå varmt!!!! Svetten rann och inget kallt hade de att bjuda på. Klockan 20 fick vi lite mat och när jag bara skulle in i rummet en sväng, så hoppa det ner en apa framför mig från mammas säng och jag bara sprang och hämta mamma;P hehe... men den måste sprungit ut när jag gjorde det för vi hitta den inte sen, hade inte vart så roligt om man vakna och den låg brevid en i sängen;P

Klockan 21 var det underhållning av afrikansk dans och trummspel. Vi stannade inte länge för kändes hedniskt, så vi gick och la oss istället. En kudde av sten och görvamt! Aldrig varit med om sån värme mitt på natten! Svetten rann fast man låg ner utan något täcke och bara ett myggnät till fönster. Det var såååå kvavt och så vamt!!!!!!!! Till och med mamma fick nästan panik i rummet för att det var varmt, och om mamma får de.. ja då e de varmt;P Sicken tur att jag ändå låg intill ett fönster utan fönster..hehe.. de låg ju mer inne i hyddan med bara ett litet fönster. Går inte förklara värmen..

Ps. som vanligt ser ALLT mkt finare ut på kort. 
Som tex frukostbuffen här.. den såg inte ens i närheten så lyxig ut som de gör på korten..haha..
Och det går inte förmedla känslan/lukter och den oerhörda värmen på korten heller. 


Vi var ensamma på frukosten så tidigt. 


Melon blev det varje frukost!


Påväg för att möta upp Musa.Morgonsolen


Sååååå gott med lite salt i värmen!


Överlass???


Vi skulle passa på att gå och kissa och de sa - däribak finns det toa. Så vi gick dit. Jag tänkte då inte kissa där sa jag till iris och mamma för folk kom ju och gick ju här..hahaha.. men iris gick bakom ett av husen och kissa men afrikanska kvinnorna bara kom breve oss och drog upp klänningen och kissade. Men vi hittade "toan" sen så vi med kunde kissa lite.


Öppet här, folk kom och gick..


Mysigt att gå och sätta sig här..hahahaha...


Nu var vi framme vid färgan! Det var såååååååå lång kö! Musa och Bye bye gick ända fram (man fick åka före lastbilarna) och betalade så att vi skulle slippa vänta tills nästa dag. De stackars lastbilarna som stod längst bak i kön skulle få vänta i veckor sa Musa. Stackarna. Inte konstigt man aldrig vet när saker kommer fram i Afrika!! 


Den lilla färgan som vi väntat några timmar på!=) Nu förstår ni kanske varför lastbilarna fick vänta i veckor.. Gick ju bara på typ 1.


Där ute ser ni början på en ny bro! Det kommer bli kanon för dom!!!!

Ännu längre kö med lastbilar på andra sidan. 
Och det var så mkt och stora hålor på vägen (syns inte på korten) att han fick köra vid sidan av vägen för det var bättre. 


Fina åsnor. 


Liten sandstorm

Mamma fick använda mina glasögon. För fönstrena var ju helt öppna för att det var såååååååå varmt! Men då blåste det ju så mkt och luften är ju full med sand!


Fick åka läääääääääänge mitt ute i Sahvannen, mitt ute i ingenstans=) 


Framme i byn Chamen!


Skrivbord från Sverige


Skolans bibliotek.


Här hade ett träd blåst ner och förstört huset. Som tur var så kom ingen till skada.


Fullt med ödlor i träderna!=) 


Här var det schweiziska sjukstugan.. inte mkt till sjukstuga inte. 


På väg till byns trädgård där vi hjälpt till med nya brunnar bland annat. 


Stackars iris som hade solsting.


Byns Vårdcentral!


Läkaren.


Det hade precis fötts en liten flicka här! Och detta var hennes transport hem!! 


Deras enda ambulans. 


Den nyfödda lilla flickan som skulle bli döpt efter oss!=) 


Här är alltså deras förlossningsrum! Hygieniskt och bra grejer va? 


Iris fick en hink med vatten för att "svalka" fötterna, men iom att det var så varmt ute var ju vattnet också varmt. 


Här skulle nyfödda bäbisen få lite grejer=) 


Deras rullstol. 


Detta var lite roligt!=) 
När vi gick där i byn så kom det en kille med denna t-skirten på sig!!! =D hihihihihi... Fått förra gången containern kom! =)Sen var det dags att åka vidare ute på Sahvannen !! =) Som sagt, man åkte hur länge som hellst mitt ute i ingenstans!=) 


Så här hade sofia Fötterna när Kackerlackorna kröp överallt!=D


Och iris har här dödat några stycken med skorna sin!!!=D


Framme vid vårat läger!!!! Våran hydda=)

 Så fint vid Gambiafloden!


Här bara vi läääängta efter en riktigt kall dricka!!! Men det var nästan så man brände sig istället så varmt var det! 


Så fint!!! 


Här fick vi lite mat i ljussken!


De hade bara plastbord- och vårat var nästan helt av i mitten! Så vi fick ha tallrikarna längst ut på bordet ifall det skulle rasa!=) 


Afrikanska dansen + musik.


Tyckte det var otäckt. Såg ut som de stod i brand allihop o med den musiken med=( 


Iom att det inte fanns någon el fick vi ha en liten lykta och lysa med inne i våran lilla hydda!=)